FNs barnekomité har publisert sine avsluttende merknader til Norges sjuende rapport om oppfølgingen av barnekonvensjonen i Norge. Komiteen fremmer anbefalinger om blant annet barns klagemuligheter, retten til medvirkning og enslige mindreårige asylsøkere.
FN-komiteene vurderer med jevne mellomrom hvordan statene etterlever forpliktelsene som følger av konvensjonene. På bakgrunn av informasjon fra blant annet staten selv, sivilsamfunn, ombud og nasjonale menneskerettighetsinstitusjoner, skriver komiteene såkalte avsluttende merknader til statene.
Denne gangen er det FNs barnekomité som har vurdert Norges etterlevelse av barnekonvensjonen. I denne artikkelen peker vi på noen av komiteens anbefalinger.
De avsluttende merknadene fra FNs barnekomité kan leses i sin helhet på FNs nettsider.
Anbefalinger til Norge
Enslige mindreårige asylsøkere
FNs barnekomité uttrykker bekymring for hvordan enslige mindreårige asylsøkere behandles. I de nye anbefalingene til Norge fremholder komiteen at det er et brudd på prinsippet om ikke-diskriminering å gi enslige mindreårige asylsøkere omsorg av lavere kvalitet enn for andre barn under statens omsorg. Samtidig fremholder komiteen at myndighetene har gjort noen forbedringer.
Enslige mindreårige asylsøkere over 15 år omfattes av utlendingsmyndighetenes system og får et lavere omsorgsnivå, mens barn under 15 normalt blir fulgt opp av Bufetat.
Komiteen trekker også frem situasjonen for barn som ankommer Norge med en voksen som ikke har omsorgsansvar for barnet. Dette kan være små barn, som i noen tilfeller plasseres i mottak med følgepersonen.
Komiteen kommer med flere konkrete anbefalinger til Norge, blant annet:
- Vedta lovgivning som sikrer gode mottaks- og omsorgstilbud for alle barn, uavhengig av alder.
- Øke ressursene til mottak som huser enslige mindreårige, og styrke tilsynet.
- Overføre ansvaret for enslige mindreårige asylsøkere mellom 15 og 18 år til barnevernet, slik at de får like god omsorg som andre barn på samme .
- Sørge for at enslige mindreårige som kommer med en følgeperson, og som plasseres på mottak, får den omsorgen de har rett på etter barnekonvensjonen.
Et annet alvorlig tema i komiteens vurdering er enslige mindreårige som har forsvunnet fra mottak (over 400 siden 2015).
Se nærmere om omsorgssituasjonen for enslige mindreårige asylsøkere her:
Barns klagemuligheter
Komiteen anbefaler at Norge sørger for at alle barn har tilgang til barnevennlige og uavhengige klagemekanismer på alle rettsområder (avsnitt 10 i de avsluttende merknadene). Videre ber komiteen staten om å sørge for klagemuligheter i skoler, fosterhjem, alternative omsorgsordninger og situasjoner der barn er frihetsberøvet.
Også styrking av rettslig handleevne gjennom retten til uavhengig representasjon og rettshjelp fremheves av komiteen. Komiteen anbefaler videre å øke barns bevissthet om retten til å klage, samt å gjennomføre systematisk opplæring for fagpersoner som jobber med barn.
Komiteen uttaler seg også om barn i Norges manglende mulighet til å klage til FNs barnekomité for brudd på sine rettigheter. Den uttrykker «dyp beklagelse» over at Stortinget valgte å stemme imot ratifikasjonen av tilleggsprotokollen som kunne gitt barn denne muligheten, og anbefaler ratifisering (avsnitt 44), samt oppfordrer staten til å vurdere saken så snart som mulig.
NIM har lenge vært opptatt av at barns muligheter til å klage over brudd på sine rettigheter må styrkes.
Se også NIMs kronikk «Ti år uten klagerett for barn», der NIM blant annet fremholder at det er en svakhet at barn ikke har samme mulighetene til å få konstatert rettighetsbrudd som voksne.
Barn i konflikt med loven
Komiteen anbefaler flere tiltak for barn i konflikt med loven, blant annet (avsnitt 42):
- Avskaffe forvaringsstraff for lovbrudd begått før gjerningspersonen har fylt 18 år.
- Sørge for at barn ikke holdes sammen med voksne i fengsel.
- Sørge for at isolasjon unngås i størst mulig grad, og at avgjørelser om bruk av isolasjon og tvangsmidler mot barn eksplisitt angir hvordan barnets beste og barnets rett til medvirkning har blitt ivaretatt.
Anbefalinger på andre områder
Barnekomiteen fremmer også en rekke anbefalinger på andre områder, som samiske barn, barns beskyttelse mot vold, barnevern, barn med funksjonshemminger, helse, klima og skole.
Blant annet anbefaler den å styrke tilsynet for boliger der det bor barn med funksjonshemminger ved å sikre tilstrekkelige ressurser.
Komiteen anbefaler også konsultasjoner og samarbeid med berørte urfolk, inkludert barn, for å sørge for et fritt og informert samtykke før det iverksettes tiltak som påvirker dem. Effektive rettsmidler bør på plass i tilfeller der rettighetene deres er krenket.
Når det gjelder barns rettigheter og klima, anbefaler komiteen at Norge sørger for at barn blir hørt, og at deres sårbarhet, behov og barnets beste blir tatt i betraktning ved utformingen av energipolitikken, inkludert planene om å utvikle olje- og gassindustrien.
Komiteen er videre tydelig på at retningslinjer og praksis bør legge opp til at bruk av fysisk makt mot barn bare skal benyttes som en siste utvei – dette gjelder både i psykiatrien, skoler, barnevern og av politiet.
Hva har blitt bedre
Komiteen berømmer også Norge for innsats på flere områder, og fremhever blant annet ny barnevernslov, ny opplæringslov og lovgivning om forbud mot barneekteskap. Komiteen setter også pris på at barnets beste er en del av den norske Grunnloven. Videre er komiteen glad for den minnelige løsningen mellom Sør-Fosen sijte og Fosen Vind DA, med henvisning til generell kommentar nr. 11 om urfolksbarn og deres rettigheter.
NIMs tidligere arbeid
NIM har tidligere gitt innspill til komiteens saksliste, og vi har utarbeidet en supplerende rapport til komiteen. Her foreslo vi anbefalinger om blant annet barns klagemuligheter og uavhengig representasjon, tiltak mot hatefulle ytringer, barnevern, personvern, klima, barn med funksjonshemminger, enslige mindreårige asylsøkere og barn i konflikt med loven.
NIMs innspill er tilgjengelig her:
NIMs innspill til sakslisten fra FNs barnekomite – Norges institusjon for menneskerettigheter
Anbefalinger fra 2018
Forrige gang FNs barnekomité publiserte avsluttende merknader til Norge var i 2018. Den gang var komiteen blant annet bekymret for barn som utsettes for vold, overgrep og omsorgssvikt. Også enslige mindreårige asylsøkere var særskilt omtalt.
NIM kommenterte rapporten i denne nettsaken: