
Gjennomfører Norge sine forpliktelser knyttet til miljøinformasjon, allmennhetens deltakelse og adgang til klage- og domstolsprøving?
Norge er part til Århuskonvensjonen, som er en internasjonal avtale som skal sikre oppfyllelse av retten til et sunt og levelig miljø for nåværende og fremtidige generasjoner. For å oppnå dette er konvensjonen basert på tre «pillarer»: 1) Den skal sikre retten til miljøinformasjon; 2) Den skal sikre allmennhetens rett til å delta i prosesser som påvirker miljø; 3) Den skal sikre effektiv klage- og domstolsprøving.

Ny dom fra EFTA-domstolen: Forbrenningsutslipp må utredes og ugyldige produksjonstillatelser må rettes opp
21. mai 2025 avsa EFTA-domstolen en ny rådgivende uttalelse i sak E-18/24. Domstolen presiserte at i henhold til EUs konsekvensutredningsdirektivet (2011/92/EU) må klimagassutslipp fra etterfølgende forbrenning av olje og gass vurderes før det fattes vedtak om utvinning. Uttalelsen fastsetter tydelige plikter for norske myndigheter og domstoler etter EØS-retten, som også er relevante for Norges menneskerettighetsforpliktelser med hensyn til klimaendringer.

Ny rapport fra Amnesty og Samerådet om hvordan klimaendringer og grønn omstilling truer urfolks rettigheter i Sapmi
Amnesty og Samerådet har lansert rapporten «Just Transition or Green colonialism”? How mineral extraction and new energy projects without free, prior and informed consent are threatening Indigenous Sámi livelihoods and culture in Sweden, Norway and Finland». Rapporten beskriver hvordan klimaendringene truer samenes kultur og eksistens på to måter.

Norge bør vedta et ambisiøst klimamål for 2035 for å bidra til respekt for folkeretten og menneskerettighetene
NIM har sendt inn svar til regjeringens høring av hva Norges klimamål for 2035 bør være. Våre hovedinnspill oppsummeres i denne artikkelen.

Menneskerettigheter, klima og miljø etter EUs aktsomhetsdirektiv og åpenhetsloven
I dette prosjektet vil NIM ta sikte på å klargjøre rekkevidden av selskapers ansvar for miljømessige og klimarelaterte innvirkninger under EUs aktsomhetsdirektiv. Prosjektet vil også se nærmere på forholdet mellom åpenhetsloven og EUs aktsomhetsdirektiv på klima- og miljøområdet.

Tre klimasaker fra storkammeret i Den europeiske menneskerettsdomstol: Spørsmål og svar
Tirsdag 9. april kom storkammeret i EMD med sine avgjørelser i tre klimasøksmål. I denne artikkelen forsøker vi å svare på noen spørsmål om bakgrunnen for disse sakene, prosessen rundt behandlingen i EMD og hva avgjørelsene nå kan bety.

Tirsdag kommer tre historiske klimaavgjørelser fra storkammeret i EMD
9. april offentliggjør EMD sine avgjørelser i tre klimasøksmål. Det er knyttet stor spenning til utfallet, ettersom det er første gang domstolen tar stilling til forholdet mellom menneskerettighetene og klimaendringene.

NIM mener staten må gjøre mer for å beskytte samiske rettigheter mot både klimaendringer og naturinngrep
Det kommer frem i rapporten «Canary in the Coal Mine», som NIM lanserer i dag.

NIM deltar på FNs klimatoppmøte i Dubai
NIMs direktør Adele Matheosn Mestad deltar på COP28 bl.a. for å fremme en oppfordring til delegasjonene fra 120 nasjonale menneskerettighetsinstitusjoner, og bidra til gode diskusjoner om klima og menneskerettigheter.

Ny historisk klimahøring i EMD i sak mot bl.a. Norge
Onsdag 27. september holder storkammeret i Den europeiske menneskerettsdomstolen (EMD) høring i en klimasak hvor seks portugisiske barn og unge har klaget inn bl.a. Norge for ikke å gjøre nok mot klimaendringene i deres levetid. NIM vil holde innlegg i saken på vegne av 48 menneskerettighetsinstitusjoner i Europa, som tredjepart.