
Statsforvalteren har opphevet overnattingsforbudet i Bergen på grunn av mangelfulle vurderinger av menneskerettighetene
I mars 2024 vedtok Bergen bystyre et lokalt forbud mot utendørsovernatting. Nå har Statsforvalteren i Vestland konkludert med at forbudet var ugyldig, blant annet på grunn av manglende vurdering av om det var i strid med menneskerettighetene.

Sosiale medier: Regulering og forbud
I USA har Høyesterett godkjent et lovforslag om å forby TikTok, men nylig tiltrådte president Trump har utsatt avgjørelsen i 75 dager for å legge press på Kina. I en tid der sosiale medier stadig påvirker vårt demokratiske samfunn og nasjonale sikkerhet, står Norge overfor et kritisk spørsmål: Kan vi forby plattformer som TikTok? Mens […]

Tikk, takk TikTok
«Hvilken beredskap har vi mot weapons of mass distraction?» Kronikk av Anine Kierulf, UiO og NIM. Opprinnelig publisert i Dagens Næringsliv 25. januar.

Kan Norge forby Tiktok?
«Kan Norge forby TikTok? Det enkle svaret er muligens «nei» – nå. Men med tiden? Tja. Teknologi utvikles som kjent mye raskere enn rettsregler, men for sosiale medier er misforholdet særlig påfallende for Norges del.» Kronikk av fagdirektør Vidar Strømme og spesialrådgiver Cecilie Hellestveit.

Norsken, svensken og dansken om menneskerettigheter – særlig ytringsfrihet og personvern
Hvilke holdninger har nordmenn, svensker og dansker til menneskerettigheter, og særlig til ytringsfrihet og personvern? En ny undersøkelse viser at befolkningen i alle landene er opptatt av menneskerettigheter, men noen interessante forskjeller kommer også fram.

Europarådet vedtar verdens første traktat om kunstig intelligens
Etter en snart 5-årig prosess og mange kontroversielle spørsmål har Europarådets ministerkomité nå vedtatt det som er verdens første internasjonalt bindende avtale om kunstig intelligens.

Maksimal overvåkning, minimal kontroll
Kronikk av Adele Matheson Mestad, direktør i NIM, og Vidar Strømme, fagdirektør i NIM. Opprinnelig publisert i Dagens Næringsliv 1. januar 2023.

Rettslig og folkelig personvern
I 1952 fant Høyesterett opp personvernet. Kan vi lære noe av dommernes begrunnelse?

Nytt forslag om regulering av konverteringsterapi
Høringsrunden om et nytt forslag om kriminalisering av å utføre og markedsføre konverteringsterapi ble avsluttet i går. Forslaget må presiseres og tydeliggjøres for at det ikke skal medføre uforholdsmessige inngrep i ytrings-, religionsfriheten og retten til privatliv, mener NIM.

Forskningsprosjekt – barns rett til digitalt privatliv
NIM har fra 2022 et forskningsprosjekt om barns rett til digitalt privatliv. Prosjektet utforsker barns rettigheter knyttet til privatlivs- og personvernbeskyttelsen i det digitale samfunn.