Europarådet vedtar verdens første traktat om kunstig intelligens
Etter en snart 5-årig prosess og mange kontroversielle spørsmål har Europarådets ministerkomité nå vedtatt det som er verdens første internasjonalt bindende avtale om kunstig intelligens.
Maksimal overvåkning, minimal kontroll
Kronikk av Adele Matheson Mestad, direktør i NIM, og Vidar Strømme, fagdirektør i NIM. Opprinnelig publisert i Dagens Næringsliv 1. januar 2023.
Rettslig og folkelig personvern
I 1952 fant Høyesterett opp personvernet. Kan vi lære noe av dommernes begrunnelse?
Nytt forslag om regulering av konverteringsterapi
Høringsrunden om et nytt forslag om kriminalisering av å utføre og markedsføre konverteringsterapi ble avsluttet i går. Forslaget må presiseres og tydeliggjøres for at det ikke skal medføre uforholdsmessige inngrep i ytrings-, religionsfriheten og retten til privatliv, mener NIM.
Forskningsprosjekt – barns rett til digitalt privatliv
NIM har fra 2022 et forskningsprosjekt om barns rett til digitalt privatliv. Prosjektet utforsker barns rettigheter knyttet til privatlivs- og personvernbeskyttelsen i det digitale samfunn.
Ny dom i EMD – staten frikjent i utvisningssak
I saken Alleleh mot Norge fant EMD enstemmig at staten ikke hadde krenket retten til privat- og familieliv etter EMK artikkel 8.
Ny personvernsundersøkelse: Datatilsynet avdekker skepsis i befolkningen
Datatilsynet har gjennomført en landsdekkende personvernsundersøkelse om befolkningens holdninger til personvern og kjennskap til det nye personvernregelverket.
«Smittestopp» og retten til privatliv
NIM har gjort en foreløpig vurdering av de juridiske problemstillingene knyttet til appen «Smittestopp». Forholdet mellom personvernhensyn på den ene siden, og smittesporing og analyse av smittespredning på den andre drøftes i denne artikkelen.