Publikasjoner

Avgrens utvalget

Publikasjoner
Publikasjoner
Mottakere
Mottakere
      Tema
      Tema
      Velg tidsperiode
      Velg tidsperiode

      Søk etter publikasjonsnummer

      Les mer om nummereringssystemet her.

      Viser 1–10 av 35 treff.

      Endring i Klimaloven – Klimamål for 2035

      NIM har sendt skriftlig innspill til Energi- og miljøkomiteens behandling av nytt klimamål for 2035. NIM trekker særlig frem nyere utvikling i rettspraksis fra den Europeiske menneskerettsdomstol og peker på behovet for at (1) klimamålet må baseres på et budsjett basert på Norges rettferdige andel av gjenværende utslipp under Parisavtalen; (2) klimamål må ikke dytte byrden ved omstilling over på fremtidige generasjoner; og (3) at det i disse tider er viktig at Norge står opp for og tar ansvar for folkeretten, særlig Parisavtalen.

      NIM-H-2025-027

      Human rights defenders working on climate change and a just transition in Norway

      NIM har sendt et skriftlig innspill til FNs spesialrapportør for menneskerettighetsforkjempere om situasjonen for de som arbeider med klimaendringer og rettferdig omstilling i Norge. I innspillet fremhever vi positive trender, og peker på noen utfordringer vi har observert for organisasjoner som jobber med klima og menneskerettigheter i Norge. NIM anbefaler å (i) redusere sakskostnader og sikre at kostnadene er forutsigbare for partene, (ii) sikre bedre tilgang på miljøinformasjon og (iii) opprettelse av en miljøklagenemd.

      Til: FNs spesialrapportør for situasjonen til menneskerettighetsforsvarere
      NIM-B-2025-014

      Norgespris og strømstønad til husholdninger

      NIM kommenterer på Energidepartementets forslag til lov om Norgespris og strømstønad til husholdninger. Departementet har i liten grad vurdert klima- og miljøkonsekvensene ved tiltaket, og NIM etterspør en grundigere utredning av disse konsekvensene. NIM mener Grl. § 112 oppstiller en plikt til å integrere klima- og miljøhensyn i kunnskaps- og beslutningsgrunnlag i alle sektorer av betydning og understreker behovet for at disse spørsmålene utredes tilstrekkelig.

      Til: Energidepartementet
      NIM-H-2025-020

      Forbrenningsutslipp – Johan Sverdrup fase 3

      NIM har skrevet høringsuttalelse til Equinors konsekvensutredning av forbrenningsutslipp ved utbygging av Johan Sverdrup fase 3. NIM mener at konsekvensutredningen ikke i tilstrekkelig grad synliggjør hvilke konsekvenser forbrenningsutslipp fra JS3 vil ha for Norges klimaforpliktelser, globale vippepunkter og sårbare grupper i Norge. Etter NIMs syn er ikke konsekvensutredningen i tråd med forutsetningene i Grl. § 112 om å sikre offentligheten tilgang på miljøinformasjon og et tilstrekkelig beslutningsgrunnlag for myndighetene ved spørsmål om petroleumsvirksomhet skal nektes av klimahensyn.

      Til: Equinor
      NIM-H-2025-018

      Forslag til ny bestemmelse i naturmangfoldloven – forbud mot nye torvuttak

      NIM har skrevet høringsuttalelse til forslag til ny bestemmelse i naturmangfoldloven om forbud mot nye torvuttak. NIM mener at den foreslåtte lovendringen vil kunne bidra til å redusere klimagassutslipp, bevare naturmangfoldet i Norge og bidra positivt til å oppfylle Norges menneskerettslige forpliktelser til å sikre retten til et levelig miljø.

      Til: Miljødirektoratet
      NIM-H-2025-014

      Innspill til klimakriteriet i SPUs retningslinjer: relevant rettsutvikling

      NIM har sendt innspill til Norges Bank Investment Management (NBIM) der vi deler noen refleksjoner rundt rettslige aspekter ved selskapers håndtering av risiko knyttet til klima og menneskerettigheter. Innspillet kommer i lys av at NBIM har overtatt ansvaret for håndteringen av klimakriteriet i de etiske retningslinjene for SPU.

      Til: Norges Bank Investment Management (NBIM)
      NIM-B-2025-007

      Skriftlig innspill til FNs komité for økonomiske, sosiale og kulturelle rettigheter

      NIM har gitt innspill til FNs komité for økonomiske, sosiale og kulturelle rettigheter. Komiteen skal utarbeide en general comment om sammenhengen mellom miljø og bærekraftig utvikling. NIM understreker behovet for å tydeliggjøre staters miljøansvar, beskytte utsatte grupper og kommende generasjoner, og styrke urfolks rettigheter.

      NIM-B-2025-002

      Oppfølgning: Høring om justering av saksbehandlingsprosessen knyttet til forbrenningsutslipp

      NIM har sendt brev til Energidepartementet som oppfølgning til høring om justering av saksbehandlingsprosessen knyttet til forbrenningsutslipp. NIM etterspør nærmere informasjon fra departementet om tidsplanen for justeringen av saksbehandlingsprosessen knyttet til forbrenningsutslipp, og informerer om rettsutviklingen i Storbritannia knyttet til et forslag til britisk veileder for utredning av forbrenningsutslipp.

      Til: Energidepartementet
      NIM-B-2024-033

      Innspill til arbeid med stortingsmelding om demokrati, menneskerettigheter, sikkerhet og rettsstat i Europa

      NIM har gitt innspill til Utenriksdepartementets arbeid med en melding til Stortinget om demokrati, menneskerettigheter, sikkerhet og rettsstat i Europa. NIM har særlig fokusert på den gjensidige sammenhengen mellom disse verdiene, og betydningen som samarbeid og sterke internasjonale institusjoner har for å opprettholde disse. Vi har understreket den sikkerhetsmessige betydningen av folkeretten for Norge, og dermed betydningen av at Norge tar en konsekvent linje i favør av disse instrumentene. NIM har i tillegg pekt på den særlige sammenhengen mellom klima og sikkerhet og viktigheten av Norges arbeid både hjemme og internasjonalt i den sammenheng.

      Til: Utenriksdepartementet
      NIM-H-2024-044

      Innspill til Norges rapportering om gjennomføring av århuskonvensjonen

      NIM har gitt innspill til Norges rapportering om gjennomføring av Århuskonvensjonen. Her pekte vi på usikkerheter knyttet til gjennomføringen for hva gjelder straff overfor miljøforsvarere og særlig på de høye og uforutsigbare kostnadene i miljøsaker – som kan virke avskrekkende og forhindre en effektiv tilgang til rettsmidler.

      Til: Klima- og miljødepartementet
      NIM-H-2024-041