
Satiretegninger fra NIMs 10-årsjubileum
Under NIMs jubileumsmarkering stilte Avistegnernes hus ut en rekke satiretegninger, som på en utmerket måte rammet inn seminarets hovedtema – hvordan forsvare menneskerettigheter og rettsstatsprinsipper i en stadig mer urolig verden.

Forhåndssensurforbudet som forsvant
Veien til en tannløs grunnlov er brolagt med de mest respektfulle hensikter

NIM foreslår redaksjonell uavhengighet i Grunnloven
NIM har sendt brev til Norsk redaktørforening med forslag om å grunnlovsfeste prinsippet om redaksjonell uavhengighet. En grunnlovfesting vil kunne styrke medienes rolle og verne den redaksjonelle uavhengigheten mot skiftende politiske strømninger.

Ung ytring 2030
Ung ytring 2030 er et samarbeidsprosjekt mellom Norsk PEN, Human-Etisk Forbund, Fritt Ord og NIM, som skal sette agendaen for unges ytringsfrihet de neste fem årene. Norsk PEN og Fritt Ord sto bak Ungdommens ytringsfrihetsråd i 2021 som var inspirasjonen til Ung ytring 2030.

Ytringsfri og bevare oss vel
Kronikk av Anine Kierulf, UiO og NIM. Fra demokratisk opplysning til techbrokratisk formørkelse Står det så dårlig til med ytringsfriheten i Europa som J.D. Vance forklarte oss på sikkerhetskonferansen i München? Og står det så mye bedre til med den i USA, nå med ny sheriff i byen? Blant de pussige punktene i en sikkerhetstale […]

Sosiale medier: Regulering og forbud
I USA har Høyesterett godkjent et lovforslag om å forby TikTok, men nylig tiltrådte president Trump har utsatt avgjørelsen i 75 dager for å legge press på Kina. I en tid der sosiale medier stadig påvirker vårt demokratiske samfunn og nasjonale sikkerhet, står Norge overfor et kritisk spørsmål: Kan vi forby plattformer som TikTok? Mens […]

Tikk, takk TikTok
«Hvilken beredskap har vi mot weapons of mass distraction?» Kronikk av Anine Kierulf, UiO og NIM. Opprinnelig publisert i Dagens Næringsliv 25. januar.

Kan Norge forby Tiktok?
«Kan Norge forby TikTok? Det enkle svaret er muligens «nei» – nå. Men med tiden? Tja. Teknologi utvikles som kjent mye raskere enn rettsregler, men for sosiale medier er misforholdet særlig påfallende for Norges del.» Kronikk av fagdirektør Vidar Strømme og spesialrådgiver Cecilie Hellestveit.

Har du hørt om svensken, dansken og nordmannen …
«Har du hørt om svensken, dansken og nordmannen … som ikke skjønte vitsen med menneskerettighetene?» Kronikk av Anine Kierulf, UiO og NIM, for tiden konstituert dommer Borgarting lagmannsrett. Opprinnelig publisert i Dagens Næringsliv 21. desember.

Norsken, svensken og dansken om menneskerettigheter – særlig ytringsfrihet og personvern
Hvilke holdninger har nordmenn, svensker og dansker til menneskerettigheter, og særlig til ytringsfrihet og personvern? En ny undersøkelse viser at befolkningen i alle landene er opptatt av menneskerettigheter, men noen interessante forskjeller kommer også fram.