5. Hvordan kan man gripe inn?

Et hovedfunn i undersøkelsen er at det er stort sprik mellom folks oppfatning av at man bør gripe inn og andelen som faktisk griper inn. Undersøkelsene gir også noe kunnskap om årsakene til dette. Den største andelen respondenter pekte på frykten for å eskalere situasjonen, men også på at det av ulike grunner ikke angikk dem.

Dette reflekterer både et behov for kunnskap om gode strategier for inngripen og kunnskap om betydningen av dette. NIM har, med bidrag fra Amnesty og Catalysts, derfor utviklet SOS-metoden for tilskuerintervensjon, som danner et utgangspunkt for kampanjen Stillhet sårer med tilhørende ressurser for skoler og organisasjoner.

SOS-metoden for tilskuerintervensjon er forankret i eksisterende forskning og læringsressurser om temaet.47Se for eksempel Nicola Roberts, “A qualitative evaluation of bystander training: What works?”, The Howard Journal of Crime and Justice, 61, nr. 4 (2022); Heather Kettrey og Robert Marx, “Effects of bystander sexual assault prevention programs on promotion intervention skills and combatting the bystander effect: a systemic review and meta-analysis” Journal of Experimental Criminology 17 (2020); Mujal m. fl. “A Systematic Review of Bystander Interventions for the Prevention of Sexual Violence” Trauma Violence Abuse. Apr 22, nr. 2 (2021); Derald Sue m. fl., “Disarming racial microaggressions: microintervention strategies for targets, white allies and bystanders” American Psychologist, 74, nr. 1 (2019); Ann L. Coker m. fl. “Evaluation of Green Dot: an active bystander intervention to reduce sexual violence on college campuses”, Violence Against Women, 17, nr. 6 (2011); Right To Be. “The 5 D’s of Bystander Intervention” Hentet 25.10.2023 fra https://righttobe.org/bystander-intervention-training/; Soteria Solutions. “Bringing in the Bystander for a better & safer college community” Hentet 25.10.2023 fra https://www.soteriasolutions.org/bringing-in-the-bystander. «Si noe», «Overvåk situasjonen» og «Spør om hjelp» er tre ulike strategier, som samtidig er vide nok til at hver enkelt omfatter flere ulike handlinger. Strategiene i SOS-metoden kan benyttes både i det fysiske og i det digitale rom.

I likhet med modellene vi har gjennomgått, innfører ikke SOS-metoden et hierarki mellom ulike handlingsalternativer eller ber tilskuere gjennomføre dem i en viss rekkefølge. Det er opp til den enkelte tilskuer å vurdere hvilket alternativ som passer best, og som de er komfortable med i den konkrete situasjonen. Ivaretakelse av egen sikkerhet er essensielt i tilskuerintervensjon, og kan være avgjørende for vurderingen av en hendelse og valget av strategi. Hvis det er en risiko for at situasjonen kan bli farlig, bør du spørre om hjelp eller melde ifra. Du bør ikke utsette deg selv eller personen som blir utsatt for hets, for unødvendig risiko.

Hva kan du gjøre om du er vitne til hets?

Last ned SOS-metoden som pdf-plakat her.