Se debatten om digitalt grenseforsvar

Hva betyr det for deg og meg om Etterretningstjenesten får større tilgang til å overvåke datatrafikken vår? Hvor bør balansen gå mellom vernet om privatliv på den ene siden, og behovet vi har for trygghet på den andre?

25. september avholdt NIM og Datatilsynet et seminar i Oslo om statlig overvåkning, i lys av forslaget om digitalt grenseforsvar. Streamingen fra seminaret er nå tilgjengelig på vår youtube-kanal.

Medvirkende:

* Bjørn Erik Thon, direktør i Datatilsynet
* Hans Christian Pretorius, avdelingsdirektør IKT-sikkerhet i Nasjonal sikkerhetsmyndighet
* Anders Romarheim, førsteamanuensis ved Institutt for forsvarsstudier
* Lise Lyngsnes Randeberg, president i Tekna
* Varog Kervarec, journalist i Inside Telecom
* Siri Strand, Institutt for forsvarsstudier

Ordstyrer er Anine Kierulf, fagdirektør ved Nasjonal institusjon for menneskerettigheter.

Bakgrunn for seminaret

I fjor leverte det regjeringsoppnevnte Lysne II-utvalget utredningen «Digitalt grenseforsvar». Utvalget foreslår der at Etterretningstjenesten skal få lagre og bruke elektronisk kommunikasjon som krysser den norske landegrensen. Formålet er å øke Etterretningstjenestens mulighet til å motvirke ytre trusler mot Norge. Forslaget, som nå er til behandling i Forsvarsdepartementet, har mottatt både støtte og sterk kritikk.

Hovedargumentet for forslaget er at det er nødvendig for å motvirke ytre trusler mot Norge, fordi tilgjengelige metoder ikke lenger er tilstrekkelige. Hovedargumentet mot er at det gjør dype inngrep i vårt privatliv. Enhver person i Norge må regne med at ens personlige kommunikasjon vil bli lagret av Etterretningstjenesten.

Digitalt grenseforsvar

På seminaret får du presentert hva digitalt grenseforsvar er, hva det betyr for deg og hvorfor forslaget er blitt mottatt så forskjellig. Gjennom innledninger og debatt får du høre ulike aktørers meninger om behovet for og ulemper ved et digitalt grenseforsvar.

For ulike syn på digitalt grenseforsvar, se:

* Etterretningstjenesten
* Datatilsynet
* Norges nasjonale institusjon for menneskerettigheter