Det viser en undersøkelse utført av Verian på oppdrag fra NIM. I tillegg fremkommer det at 48 prosent har liten tro på at eldreomsorgen vil være i stand til å ivareta dem på en god måte om de får behov for hjelp når de blir gamle.
NIMs assisterende direktør Gro Nystuen mener funnene er alvorlige.
– Det er alvorlig at så mange kjenner til uverdig behandling av eldre. NIM har over lengre tid advart om rettighetsutfordringer i norsk eldreomsorg. Disse funnene bør være en vekker for myndighetene, og understreker behovet for tiltak som bedre ivaretar rettighetene til hjelpetrengende eldre, sier Nystuen.
Undersøkelsens hovedfunn
Undersøkelsen viser blant annet at:
- Én av tre (32 %) mener hjelpetrengende eldre ikke blir godt ivaretatt i norsk eldreomsorg.
- Kun 27 % vet hvor de kan si ifra om brudd på eldres rettigheter i helse- og omsorgssektoren i sin kommune.
- Nesten halvparten (48 %) tror ikke at eldreomsorgen vil være i stand til å ivareta dem på en god måte om de får behov for hjelp når de blir gamle. Kun 22 % tror at eldreomsorgen vil være i stand til å ta vare på dem i fremtiden.
- 40 % har ikke tillit til at myndighetene rydder opp når det avdekkes lovbrudd i eldreomsorgen.
- Mer enn 1 av 4 (27 %) kjenner til at noen i sin omgangskrets har vært utsatt for uverdig behandling i eldreomsorgen.
– Et rettssikkerhetsproblem
NIMs undersøkelse viser at en stor andel ikke vet hvor de kan si ifra om mulige brudd på eldres menneskerettigheter i helse- og omsorgssektoren i sin kommune. Mange har også lav tillit til at myndighetene rydder opp når det avdekkes lovbrudd i eldreomsorgen. NIM har tidligere advart om at rettighetsutfordringer for sårbare eldre kan gå under radaren, blant annet på grunn av få klager, liten grad av tilsyn og mangelfull kunnskap om eldres rettigheter.
– Eldreomsorgen skal ivareta noen av de mest sårbare i samfunnet vårt. Da er det nødvendig med solide rettssikkerhetsmekanismer, som sørger for at urett avdekkes og rettes opp i. Det er bekymringsfullt at kun en fjerdedel vet hvor de kan si ifra, når samtidig så mange sier at de kjenner til uverdig behandling, sier Nystuen.
I regjeringens perspektivmelding anslås det at vi vil bli 700.000 flere over 67 år i Norge i 2060 enn i dag. Samtidig vil vi ha behov for omtrent 180.000 flere ansatte i helse- og omsorgstjenestene, uten at andelen i yrkesaktiv alder øker.
– Eldrebølgen kommer, enten vi vil eller ikke. Allerede i dag er eldres menneskerettigheter under press. I takt med den økende andelen eldre i samfunnet vil også rettighetsproblemene øke om vi ikke tar tak nå, sier Nystuen.
Mangelfull ivaretakelse av eldres rettigheter
De siste årene har NIM skrevet to rapporter om eldres menneskerettigheter og fremmet flere anbefalinger til myndighetene om hvordan realiseringen av sårbare eldres menneskerettigheter kan styrkes i Norge. Blant annet har NIM pekt på at myndighetene må styrke innsatsen innenfor områder som vold og overgrep, tvungen helsehjelp, underernæring og uheldig legemiddelbruk.
– Myndighetene har en rettslig plikt til å ivareta eldres menneskerettigheter. Likevel ser vi at disse utfordringene vedvarer over tid og det er få tegn til bedring, sier Nystuen.
NIMs undersøkelse kommer i kjølvannet av at en rekke ulike aktører har påpekt mangler i norsk eldreomsorg de senere årene, inkludert Helsetilsynet, Sivilombudet, Riksrevisjonen og statsforvalterne. Riksrevisjonen konkluderte i 2018 med at det er «store utfordringer med pasientsikkerheten i eldreomsorgen».