
Ny dom fra Høyesterett klargjør menneskerettslige krav til fratakelse av foreldreansvar
Høyesterett avsa 13. mai dommen HR-2025-866-A i avdeling. Saken gjaldt fratakelse av foreldreansvar etter barnevernsloven, og et sentralt spørsmål var betydningen av at far hadde drept mor. Etter NIMs syn kommer Høyesterett i denne dommen med en nyttig presisering av terskelen for å gripe inn i familielivet. Dersom terskelen settes for høyt eller er uklar, er det i praksis vanskelig å oppfylle barns rett til omsorg, utvikling og helse.
Prop. 122 L (2024-2025) Endringar i krisesenterlova (tydeliggjering av det kommunale ansvaret og grunnlag for behandling av personopplysningar)
NIM har levert skriftlig innspill til Stortingets familie- og kulturkomité om endringer i krisesenterlova – Prop. 122 L (2024-2025). Overordnet tar NIM blant annet opp behovet for ytterligere tiltak for å styrke krisesentertilbudet, inkludert gjennom økt finansiering, styrket internkontroll og tilsyn og tiltak for å redusere reiseveien i områder med store avstander. I høringsinnspillet tar NIM opp forslagene om å lovfeste en plikt til å sikre likeverdige alternative krisesentertilbud til brukere som ikke kan benytte seg av det ordinære tilbudet, synliggjøring av samiske rettigheter i loven og tydeliggjøring av ansvarsfordelingen i reetableringsfasen. I tillegg etterlyser NIM behovet for justeringer i tilretteleggingsplikten i krisesenterlova § 3.
Endring i Klimaloven – Klimamål for 2035
NIM har sendt skriftlig innspill til Energi- og miljøkomiteens behandling av nytt klimamål for 2035. NIM trekker særlig frem nyere utvikling i rettspraksis fra den Europeiske menneskerettsdomstol og peker på behovet for at (1) klimamålet må baseres på et budsjett basert på Norges rettferdige andel av gjenværende utslipp under Parisavtalen; (2) klimamål må ikke dytte byrden ved omstilling over på fremtidige generasjoner; og (3) at det i disse tider er viktig at Norge står opp for og tar ansvar for folkeretten, særlig Parisavtalen.

NIM foreslår redaksjonell uavhengighet i Grunnloven
NIM har sendt brev til Norsk redaktørforening med forslag om å grunnlovsfeste prinsippet om redaksjonell uavhengighet. En grunnlovfesting vil kunne styrke medienes rolle og verne den redaksjonelle uavhengigheten mot skiftende politiske strømninger.
Prop. 112 L (2024-2025) Endringer i straffeloven og legemiddelloven mv (befatning med mindre mengder narkotika til egen bruk)
NIM har levert skriftlig innspill til Stortingets justiskomité. Komiteen skal behandle Prop. 112 L (2024-2025) Endringer i straffeloven og legemiddelloven mv (befatning med mindre mengder narkotika til egen bruk), og NIM vil også delta på den muntlige høringen. I høringsinnspillet understreker NIM viktigheten av å arbeide mot stigma som følge av straff for narkotika til eget bruk, for å realisere retten til helse. NIM har også merknader til definisjonen av rusmiddelavhengighet, bruk av tvangsmidler og reaksjonsordningen for barn som bruker ulovlige rusmidler.
Grunnlovfesting av redaksjonell uavhengighet
NIM har sendt brev til Norsk redaktørforening med forslag om å grunnlovsfeste prinsippet om redaksjonell uavhengighet. En grunnlovfesting vil kunne styrke medienes rolle og verne den redaksjonelle uavhengigheten mot skiftende politiske strømninger.
Innspill til Stortingets familie- og kulturkomite – Prop. 83 L (2024-2025) Endringer i barnevernsloven mv. (kvalitetsløftet i barnevernet)
NIM har sendt skriftlig innspill til Stortingets familie- og kulturkomité om endringer i barnevernsloven – Prop. 83 L (2024-2025). I innspillet løfter NIM et utvalg av problemstillinger med særlig menneskerettslig relevans, blant annet maktbruk overfor barn på institusjon og det nye tiltaket varig opphold i fosterhjem. NIM anbefaler blant annet en tydeligere innrammet lovtekst, og presiseringer i innstillingen.
Human rights defenders working on climate change and a just transition in Norway
NIM har sendt et skriftlig innspill til FNs spesialrapportør for menneskerettighetsforkjempere om situasjonen for de som arbeider med klimaendringer og rettferdig omstilling i Norge. I innspillet fremhever vi positive trender, og peker på noen utfordringer vi har observert for organisasjoner som jobber med klima og menneskerettigheter i Norge. NIM anbefaler å (i) redusere sakskostnader og sikre at kostnadene er forutsigbare for partene, (ii) sikre bedre tilgang på miljøinformasjon og (iii) opprettelse av en miljøklagenemd.
Prop. 117 L (2024-2025) Lov om barn og foreldre (barnelova)
NIM har levert skriftlig innspill til Stortingets familie- og kulturkomite i forbindelse med høring av Prop. 117 L (2024-2025) Lov om barn og foreldre (barnelova). Forslaget følger i stor grad opp Barnelovutvalgets vurderinger i NOU 2020: 14 Ny Barnelov. Til barnets beste, der NIM også avga høringssvar. Generelt mener NIM at proposisjonen inneholder grundige menneskerettslige vurderinger. I innspillet kommenterer vi forslaget om frist for midlertidige avgjørelser nærmere. I tillegg gir vi anbefalinger til Stortinget i forbindelse med regjeringens oppfølging av anmodningsvedtak knyttet til beskyttelse av barn mot vold eller overgrep ved samvær der samværsforelderen er straffedømt.

Ung ytring 2030
Ung ytring 2030 er et samarbeidsprosjekt mellom Norsk PEN, Human-Etisk Forbund, Fritt Ord og NIM, som skal sette agendaen for unges ytringsfrihet de neste fem årene. Norsk PEN og Fritt Ord sto bak Ungdommens ytringsfrihetsråd i 2021 som var inspirasjonen til Ung ytring 2030.