Ny dom fra Høyesterett klargjør menneskerettslige krav til fratakelse av foreldreansvar

Høyesterett avsa 13. mai dommen HR-2025-866-A i avdeling. Saken gjaldt fratakelse av foreldreansvar etter barnevernsloven, og et sentralt spørsmål var betydningen av at far hadde drept mor.

Etter NIMs syn kommer Høyesterett i denne dommen med en nyttig presisering av terskelen for å gripe inn i familielivet. Dersom terskelen settes for høyt eller er uklar, er det i praksis vanskelig å oppfylle barns rett til omsorg, utvikling og helse.

Hva saken gjelder

Saken gjaldt et barn der far hadde drept barnets mor. Barnet ble plassert i beredskapshjem, og flyttet senere til et fosterhjem. Nemnda fattet så vedtak om at far ikke skulle ha samvær med barnet, og at han skulle fratas foreldreansvaret, jf. barnevernsloven § 5-8, første ledd. Bestemmelsen gir adgang til å frata foreldreansvaret der det foreligger «særlige grunner».

Far krevde rettslig overprøving av vedtaket, og saken gikk helt til Høyesterett.

Krever fratakelse av foreldreansvar «exceptional circumstances»?

Et av spørsmålene Høyesterett måtte ta stilling til, var om den strenge terskelen «exceptional circumstances» gjelder ved fratakelse av foreldreansvar etter barnevernsloven.

Partene i saken hadde ulik oppfatning av om EMDs praksis oppstiller dette kravet for at foreldreansvaret kan fratas.

Høyesterett konstaterer at det er klart at kravet gjelder i de tilfellene fratakelse av foreldreansvar skjer i sammenheng med adopsjon, og uttaler så:

«Jeg kan imidlertid ikke se at det er et krav om «exceptional circumstances» for å frata foreldreansvaret der dette ikke skjer i sammenheng med adopsjon eller andre tiltak som varig bryter familiebåndene. Der EMD viser til «exceptional circumstances» som vilkår for tiltak ut over omsorgsovertakelsen, er det så vidt jeg kan se knyttet til tiltak som har en slik virkning.» (avsnitt 45).

Etter en gjennomgang av praksis fra EMD oppsummerer Høyesterett at fratakelse av foreldreansvar er et alvorlig inngrep i retten til familieliv, som bare kan skje dersom det foreligger «særlige grunner», som må forstås som relevante og tilstrekkelige grunner (avsnitt 49).

«Det kreves imidlertid ikke «exceptional circumstances» så lenge inngrepet ikke innebærer varig brudd på familiebåndene.»

Høyesteretts konklusjon på dette punktet samsvarer med NIMs innspill til Stortinget i forbindelse med endringer i barnevernsloven, hvor NIM konkluderte med at EMD ikke oppstiller et vilkår om «exceptional circumstances» dersom foreldreansvaret fratas. NIM påpekte også at det må tas høyde for totaliteten av inngrep.

«Særlige grunner»

Etter å ha konstatert terskelen, kom Høyesterett til at det ikke kan være tvilsomt at forsettlig drap av den andre forelderen utgjør «særlige grunner» som kan gjøre det nødvendig å frata foreldreansvaret for å ivareta barnet (avsnitt 58).

Også i slike tilfeller er det en konkret vurdering av barnets beste som avgjørende – ikke den moralske fordømmelsen av handlingen.

I den konkrete vurderingen trakk Høyesterett frem flere momenter, blant annet at drapet i seg selv viste manglende vilje og evne til å sette barnets interesser først, traumestress hos barnet, fars manglende selvinnsikt rundt drapet, uttalelser fra barnet og barnets rettsfølelse. Det var ifølge Høyesterett stor sannsynlighet for at barnet etter hvert som han ble eldre, ville oppleve det som støtende om far skal ha bestemmelsesrett over ham.

Høyesterett kom til at det forelå «særlige grunner» som gjorde det nødvendig å frata far foreldreansvaret.

Prop. 122 L (2024-2025) Endringar i krisesenterlova (tydeliggjering av det kommunale ansvaret og grunnlag for behandling av personopplysningar)

NIM-H-2025-028
Høringssvar Endringer i krisesenterlova - Prop. 122 L (2024-2025) (pdf) 94.34 KB

NIM har levert skriftlig innspill til Stortingets familie- og kulturkomité om endringer i krisesenterlova – Prop. 122 L (2024-2025). Overordnet tar NIM blant annet opp behovet for ytterligere tiltak for å styrke krisesentertilbudet, inkludert gjennom økt finansiering, styrket internkontroll og tilsyn og tiltak for å redusere reiseveien i områder med store avstander. I høringsinnspillet tar NIM opp forslagene om å lovfeste en plikt til å sikre likeverdige alternative krisesentertilbud til brukere som ikke kan benytte seg av det ordinære tilbudet, synliggjøring av samiske rettigheter i loven og tydeliggjøring av ansvarsfordelingen i reetableringsfasen. I tillegg etterlyser NIM behovet for justeringer i tilretteleggingsplikten i krisesenterlova § 3.

Endring i Klimaloven – Klimamål for 2035

NIM-H-2025-027
Skriftlig innspill til Stortinget - Endring i Klimaloven – Klimamål for 2035 (pdf) 101.61 KB

NIM har sendt skriftlig innspill til Energi- og miljøkomiteens behandling av nytt klimamål for 2035. NIM trekker særlig frem nyere utvikling i rettspraksis fra den Europeiske menneskerettsdomstol og peker på behovet for at

  1. klimamålet må baseres på et budsjett basert på Norges rettferdige andel av gjenværende utslipp under Parisavtalen
  2. klimamål må ikke dytte byrden ved omstilling over på fremtidige generasjoner
  3. at det i disse tider er viktig at Norge står opp for og tar ansvar for folkeretten, særlig Parisavtalen

NIM foreslår redaksjonell uavhengighet i Grunnloven

NIM har sendt brev til Norsk redaktørforening med forslag om å grunnlovsfeste prinsippet om redaksjonell uavhengighet. En grunnlovfesting vil kunne styrke medienes rolle og verne den redaksjonelle uavhengigheten mot skiftende politiske strømninger.

Verden er inne i en turbulent tid, med kriger, konflikter og polarisering. I mange land utsettes både domstoler, akademia og medier for stadig sterkere press. Demokrati, rettsstat og menneskerettigheter kan bygges ned innenfra, skritt for skritt. Fremveksten av KI og sosiale medier kan forsterke disse farene.

I enkelte land er undergraving av frie og uavhengige medier er en vesentlig del av disse prosessene som underminer våre samfunn. Påvirkningen av mediene kan skje i form av direkte diktat, men også i form av press som fører til selvsensur.

Den redaksjonelle uavhengigheten beskytter mot overstyring fra eiere. Dermed kan ikke politiske eller kommersielle aktører kjøpe opp og påvirke mediene til å fremme sine egne interesser. Siden 1953 har vi i Norge hatt Redaktørplakaten, og i 2009 ble redaksjonell uavhengighet lovfestet for første gang. Prinsippet ble videreført i medieansvarsloven som kom i 2020. I Norge har vi en fri og uavhengig presse, mye takket være denne reguleringen.

Uavhengigheten kan likevel uthules av øyeblikkets politiske flertall, dersom et sittende Storting får flertall for å endre medieansvarsloven.

NIM ønsker derfor å diskutere om prinsippet om redaksjonell uavhengighet skal grunnlovsfestes. Ved å plassere vernet i Grunnloven beskytter man i tillegg mot myndighetene, ved at politiske flertall ikke kan endre spillereglene uten å gå den tungvinte veien om å endre Grunnloven.

I brevet drøfter NIM ulike spørsmål knyttet til en grunnlovfesting – hvorvidt det er noe til hinder for å vedta en slik regel, regulering av privates rettsforhold i Grunnloven og hvor i Grunnloven en slik lovregel eventuelt kan plasseres.

Les NIMs brev til redaktørforeningen her

Prop. 112 L (2024-2025) Endringer i straffeloven og legemiddelloven mv (befatning med mindre mengder narkotika til egen bruk)

NIM-H-2025-026
NIM-H-2025-026 (pdf) 143.75 KB

NIM har levert skriftlig innspill til Stortingets justiskomité. Komiteen skal behandle Prop. 112 L (2024-2025) Endringer i straffeloven og legemiddelloven mv (befatning med mindre mengder narkotika til egen bruk), og NIM vil også delta på den muntlige høringen. I høringsinnspillet understreker NIM viktigheten av å arbeide mot stigma som følge av straff for narkotika til eget bruk, for å realisere retten til helse. NIM har også merknader til definisjonen av rusmiddelavhengighet, bruk av tvangsmidler og reaksjonsordningen for barn som bruker ulovlige rusmidler.

Grunnlovfesting av redaksjonell uavhengighet

NIM-B-2025-013
NIM-B-2025-013 (pdf) 203.55 KB

NIM har sendt brev til Norsk redaktørforening med forslag om å grunnlovsfeste prinsippet om redaksjonell uavhengighet. En grunnlovfesting vil kunne styrke medienes rolle og verne den redaksjonelle uavhengigheten mot skiftende politiske strømninger.

Innspill til Stortingets familie- og kulturkomite – Prop. 83 L (2024-2025) Endringer i barnevernsloven mv. (kvalitetsløftet i barnevernet)

NIM-H-2025-025
Endringer i barnevernsloven mv. innspill til Stortinget NIM (pdf) 231.25 KB

NIM har sendt skriftlig innspill til Stortingets familie- og kulturkomité om endringer i barnevernsloven – Prop. 83 L (2024-2025). I innspillet løfter NIM et utvalg av problemstillinger med særlig menneskerettslig relevans, blant annet maktbruk overfor barn på institusjon og det nye tiltaket varig opphold i fosterhjem. NIM anbefaler blant annet en tydeligere innrammet lovtekst, og presiseringer i innstillingen.

Human rights defenders working on climate change and a just transition in Norway

NIM-B-2025-014
Written statement on HRDs working on climate in Norway (pdf) 206.44 KB

NIM har sendt et skriftlig innspill til FNs spesialrapportør for menneskerettighetsforkjempere om situasjonen for de som arbeider med klimaendringer og rettferdig omstilling i Norge. I innspillet fremhever vi positive trender, og peker på noen utfordringer vi har observert for organisasjoner som jobber med klima og menneskerettigheter i Norge. NIM anbefaler å (i) redusere sakskostnader og sikre at kostnadene er forutsigbare for partene, (ii) sikre bedre tilgang på miljøinformasjon og (iii) opprettelse av en miljøklagenemd.

Prop. 117 L (2024-2025) Lov om barn og foreldre (barnelova)

NIM-H-2025-024
Høringsuttalelse - Prop. 117 L (2024-2025) Lov om barn og foreldre (barnelova) (pdf) 134.51 KB

NIM har levert skriftlig innspill til Stortingets familie- og kulturkomite i forbindelse med høring av Prop. 117 L (2024-2025) Lov om barn og foreldre (barnelova). Forslaget følger i stor grad opp Barnelovutvalgets vurderinger i NOU 2020: 14 Ny Barnelov. Til barnets beste, der NIM også avga høringssvar. Generelt mener NIM at proposisjonen inneholder grundige menneskerettslige vurderinger. I innspillet kommenterer vi forslaget om frist for midlertidige avgjørelser nærmere. I tillegg gir vi anbefalinger til Stortinget i forbindelse med regjeringens oppfølging av anmodningsvedtak knyttet til beskyttelse av barn mot vold eller overgrep ved samvær der samværsforelderen er straffedømt.

Ung ytring 2030

Bakgrunn

Ung ytring 2030 er et samarbeidsprosjekt mellom Norsk PEN, Human-Etisk Forbund, Fritt Ord og NIM, som skal sette agendaen for unges ytringsfrihet de neste fem årene. Norsk PEN og Fritt Ord sto bak Ungdommens ytringsfrihetsråd i 2021 som var inspirasjonen til Ung ytring 2030.

Prosjektet er støttet av Sparebankstiftelsen DnB.

Prosjektbeskrivelse

Ung Ytring 2030 er en nasjonal satsning på unges ytringsfrihet, av og for unge. I et unikt samarbeid mellom ulike aktører som alle jobber og brenner for ytringsfrihet og demokrati, skal prosjektet styrke ungdommer og unge voksne i møte med egne og andres meninger og gi unge trening i å bruke stemmen sin, tåle tøffe diskusjoner, og å skille mellom uenighet, krenkelser og hets. Prosjektet skal bidra til økt bevissthet om ulike måter å bruke stemmen sin på, og sørge for at flere får positive opplevelser med å ytre seg.

Ung Ytring 2030 skal samle kunnskap om hva som er viktig for unge, hvilke utfordringer unge møter når de bruker stemmen sin, og hvilke løsninger som trengs. Prosjektet skal sørge for at de som jobber med unge skjønner mer av unges utfordringer, og at beslutningstakere med makt lytter til unges perspektiv.

Ung Ytring 2030 skal:

  • kartlegge unges ytringsfrihet gjennom ung ytring-råd
  • levere årlige nasjonale statusrapporter om ung ytring
  • være en plattform for unge ytrere
  • styrke medias evne til å få fram unge perspektiver
  • tilby undervisningsopplegg om ytringsfrihet
  • skape et nettverk av unge ytrere som løfter frem flere unge stemmer

Ung Ytring 2030 ble lansert 29. april med en stor konferanse på Sentralen i Oslo.

Les mer om prosjektet på ungytring.no

Prosjektperiode

Ung Ytring skal i vare frem til 2030.

Kontaktpersoner i NIM

Vidar Strømme

Fagdirektør

90578149 vidar.stromme@nhri.no

Vilde Jalleni Tennfjord

Seniorrådgiver

vilde.tennfjord@nhri.no

Even Sebastian Skallerud

Rådgiver

93461222 even.skallerud@nhri.no