Hva betyr EMDs klimadommer for Norges klimamål og klimalov?

Norges institusjon for menneskerettigheter
Akersgata 8
Oslo
Meld deg på her (frist: )

NIM ønsker velkommen til frokostseminar om hva den historiske klimadommen fra Den europeiske menneskerettsdomstolen (EMD) betyr for Norge 17. desember kl. 08.30-10.00 i Akersgata 8.

Klimaendringene har allerede dramatiske konsekvenser for menneskers liv, helse og sikkerhet over hele verden. De påvirker også Norge i betydelig grad. Hvor alvorlige klimaendringene blir fremover, avhenger av valgene som tas dette tiåret, som ifølge FNs klimapanel vil ha virkninger nå og i tusenvis av år fremover.

Verden over finnes det over 2500 klimasøksmål, der London School of Economics anslår at over 50 % har utfall som er positivt for klimahandling. 2024 kan gå inn i rettshistorien som klimasøksmålets år, der verdens høyeste domstoler vurderer forholdet mellom klima og menneskerettigheter.

En av de viktigste dommene så langt kom fra Den europeiske menneskerettsdomstolen (EMD) tidligere i år i saken KlimaSeniorinnen mot Sveits.  EMD slo for første gang fast at stater har en plikt til å beskytte sine innbyggeres rett til liv og helse mot skadelige klimaendringer etter Den europeiske menneskerettskonvensjon (EMK) artikkel 8.

Da dommen falt, varslet regjeringen at de skulle vurdere hva den betyr for Norge. For å rådgi norske myndigheter om hvordan klimadommen fra EMD bør følges opp, publiserte NIM tidligere i høst en utredning av dette spørsmålet. Konklusjonen vår er at den norske klimalovgivningen neppe holder mål, og at klimaloven bør styrkes.

Samtidig har Regjeringen denne høsten sendt ut på høring et forlag til endring av klimaloven der de ber om innspill hva som skal være Norges klimamål for 2035. Dette vurderes ikke i lys av EMK. Men må ikke Norges klimamål nå vurderes i lys av menneskerettslige forpliktelser?

På frokostseminaret vil NIM presentere utredningen vår og anbefalingene om å styrke klimaloven. Deretter blir det politisk debatt om hvordan dommen bør følges opp og hvilken betydning den har for Norges klimamål. Vi stiller blant disse spørsmålene:

  • Hva bør regjeringen gjøre for å sikre at norske myndigheter gjør sin del for å ivareta norske innbyggeres rett til liv og helse i møte med klimaendringene?
  • Hvordan vurderer domstolene forholdet mellom jus og politikk, og hvilken rolle vil de nå kunne ta på klimaområdet?
  • Hvilken rolle kan og bør norske myndigheter ta i en ustabil verden der folkeretten, menneskerettighetene og Parisavtalen utfordres?

Bli med på en viktig debatt om Norges klimalov må styrkes for å oppfylle våre menneskerettslige forpliktelser.

Program

  • 08.30 – Lett servering
  • 08.45 – Adele Matheson Mestad, direktør i NIM ønsker velkommen
  • 08.50 – NIM presenterer utredningen “Norges rettslige rammeverk på klimaområdet i lys av EMK artikkel 8”
  • 09.10 – Debatt om hvordan klimadommen bør følges opp og hvilken betydning den har for Norges klimamål
  • 09:40 – Truls Gulowsen, leder i Naturvernforbundet kommenterer utredningen og debatten
  • 09:50 – Slutt

Ordstyrer:

  • Adele Matheson Mestad, direktør i NIM

Deltakere:

  • Sigrun Gjerløw Aasland, statssekretær i Klima- og miljødepartementet (Arbeiderpartiet)
  • Ola Elvestuen, stortingsrepresentant for Venstre og medlem av energi- og miljøkomiteen.
  • Aleksander Øren Heen, stortingsrepresentant for Senterpartiet og medlem av energi- og miljøkomiteen
  • Lars Haltbrekken, stortingsrepresentant for SV og medlem av energi- og miljøkomiteen

Bestillinger