Innspill til retningslinjer om soningsdyktighet og tilrettelegging av soning

NIM har sendt et innspill til Kriminalomsorgsdirektoratet om soningsdyktighet og tilrettelegging av soning for å sikre betryggende oppfyllelse av menneskerettighetene. Innspillet berører en rekke spørsmål, blant annet rettssikkerhetsgarantier for domfelte.

Til: Justis- og beredskapsdepartementetKriminalomsorgsdirektoratet
NIM-B-2025-010

Forslag til ny bestemmelse i naturmangfoldloven – forbud mot nye torvuttak

NIM har skrevet høringsuttalelse til forslag til ny bestemmelse i naturmangfoldloven om forbud mot nye torvuttak. NIM mener at den foreslåtte lovendringen vil kunne bidra til å redusere klimagassutslipp, bevare naturmangfoldet i Norge og bidra positivt til å oppfylle Norges menneskerettslige forpliktelser til å sikre retten til et levelig miljø.

Til: Miljødirektoratet
NIM-H-2025-014

Forebygging og håndtering av selvmordsforsøk, selvmord og selvskading

NIM har avgitt høringsuttalelse til Kriminalomsorgsdirektoratet om retningslinjer om forebygging og håndtering av selvmordsforsøk, selvmord og selvskading i kriminalomsorgen. NIM mener at tydelige retningslinjer og en veileder til ledelse og fengselsansatte om hvordan forebygge selvmord og selvskading er et steg i riktig retning. Samtidig er det behov for å tenke bredere og mer helhetlig rundt forebygging av selvskading og selvmordsrisiko. NIM gir blant annet innspill om bruk av utelukkelse og sikkerhetscelle som forebyggingstiltak, vurderinger av soningsdyktighet, og behovet for å avbøte de psykiske virkningene av varetekt.

Til: Kriminalomsorgsdirektoratet
NIM-H-2025-004

Bruk av makt mot barn under tvangsfullbyrdelse

NIM har sendt brev til Justis- og beredskapsdepartementet og namsmannen om bruk av makt mot barn når rettskraftige avgjørelser om blant annet hvor barnet skal bo fast tvangsfullbyrdes. NIM mener regelverket som regulerer dette ikke i tilstrekkelig grad sikrer en betryggende oppfyllelse av barns rettigheter etter FNs barnekonvensjon. Dette skyldes at reguleringene ikke i tilstrekkelige grad sikrer at namsmannen gjør selvstendige og konkrete vurderinger av om maktbruk ved henting av barn vil være forholdsmessig. NIM anbefaler derfor at regelverket endres for å bedre beskytte barn mot uforholdsmessig maktbruk i slike saker.

Til: Barne- og familiedepartementetJustis- og beredskapsdepartementetNamsmannenPolitidirektoratet
NIM-B-2024-025

Innspill til retningslinjer om periodiske vurderinger ved bruk av sperret adresse

NIM har sendt brev til Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet, der vi foreslår justeringer i retningslinjene for barn som lever på sperret adresse. Vi peker blant annet på at retningslinjene tydelig må formidle at tiltaket må vurderes jevnlig, i tråd med barnekonvensjonen.

Til: Barne- og familiedepartementetBufdir
NIM-B-2024-020

Innspill til Datatilsynets behandling

NIM har sendt et skriftlig innspill til Datatilsynets behandling av sak om politiets behandling av personopplysninger om nasjonale minoriteter (romregisteret). NIM kjenner ikke fakta i saken eller registeret i seg selv utover det som har vært oppe i mediene, og har ikke gjort noen selvstendig behandling eller vurdering av saken opp mot menneskerettighetene. I innspillet ønsker NIM å bidra med, første å peke på en del sider av menneskerettighetene som potensielt kan være aktuelle i saken, og deretter dele noen tanker om hvordan de momentene kan bidra til Datatilsynets egen vurdering av saken opp mot personvernregelverket.

Til: Datatilsynet
NIM-B-2024-035

Utredning av reglene om stebarnsadopsjon i lys av EMK

NIM har utredet adopsjonslovens regler om stebarnsadopsjon i lys av Den europeiske menneskerettskonvensjon artikkel 8. NIMs vurdering er at det norske lovverket fremstår godt egnet til å ivareta de kravene som stilles for stebarnsadopsjon etter praksis fra Den europeiske menneskerettskonvensjonen.

Til: Bufdir
NIM-B-2022-029

Innspel til Bufdir si utgreiing om eit tredje juridisk kjønn mv.

I dette brevet kjem NIM med innspel til Bufdir si utgreiing om eit tredje juridisk kjønn. I innspelet gjer NIM greie for menneskerettslege rammer og utgangspunkt for eit tredje juridisk kjønn, i tillegg til å løfte fram menneskerettslege utfordringar for transpersonar.

Til: Bufdir
NIM-B-2022-021