Klagefristen til EMD forkortes

Storkammersalen i EMD. Foto: Adrian Grycuk / Wikimedia Commons

Fra i dag, 1. februar 2022, reduseres fristen for å klage til Den europeiske menneskerettsdomstolen fra seks til fire måneder. Fristen regnes fra dagen siste rettsavgjørelse i saken ble avsagt. Den nye klagefristen gjelder kun for avgjørelser avsagt fra og med 1. februar 2022. Det betyr at klagefristen for saker som har endelig avgjørelse avsagt før 1. februar 2022, fortsatt har seks måneders klagefrist.

At klagen er kommet inn i tide, er etter EMK artikkel 35 et av vilkårene for at EMD kan behandle saken. Dermed vil domstolen avvise klager som er sendt inn etter fristens utløp. Det betyr at man i fremtiden må passe på å klage innen fire måneder fra endelig avgjørelse i nasjonale domstoler.

Endringen følger av Protokoll nr. 15 til Den europeiske menneskerettskonvensjonen, som er signert og ratifisert av alle de 47 medlemsstatene.

Nærmere informasjon på norsk om fremgangsmåten for å klage til EMD, veiledning om klagemekanismen, vanlige spørsmål og svar, og klageskjema finner du her. Informasjonen finnes også på de fleste andre europeiske språk.