Lihkku sámi álbmotbeivviin! Gratulerer med samenes nasjonaldag!

Det samiske flagget veiende på flaggstang

Det er utrolig gøy å se så mye feiring av samenes nasjonaldag! På skoler og i barnehager, gjennom ulike arrangementer og ikke minst i media, løftes samisk kultur og samfunnsliv frem på en positiv måte. Dette trengs. Samisk kultur er fortsatt ikke godt kjent i store deler av samfunnet.

Det er gledelig at feiringen på en naturlig måte markerer samenes fellesskap som et folk i fire land. Et felleskap som har eksistert så langt tilbake man kan finne i gamle kilder, før misjonærer kom til de samiske områdene, og før grensene mellom Norge, Sverige, Finland og Russland ble laget. Feiringen foregår i et år der riksgrensene i pandemiens navn har fått en betydning de ikke hatt siden krigen. Samtidig med feiringen ser vi forhåpentligvis begynnelsen på slutten av pandemien, og med det begynnelsen på en tid med mer åpne grenser igjen.

Menneskerettigheter er felles for alle. Det finnes flere regelverk som har betydning for ulike grupper, og regelverk som bidrar til gjennomføringen av menneskerettighetene. Beskyttelse av urfolks rettigheter fremkommer i flere internasjonale avtaler. I år er diskusjonene om oppfølgingen av Fosen-dommen i gang. Denne dommen understreket samenes rett til beskyttelse mot naturinngrep og ble avsagt av Høyesterett. En viktig følge av dommen er at den menneskerettslige reparasjonsplikten setter noen rammer for oppfølgingen, blant annet at den pågående menneskerettighetskrenkelsen skal opphøre snarest mulig.

Les vår artikkel om menneskerettslig reparasjonsplikt

Les også vår nyeste rapport «Menneskerettslig vern mot inngrep i samiske bruksområder»

NIM ønsker alle til lykke med samenes nasjonaldag, NIM sávvá buohkaide lihkku sámeálbmot beivviin!