EMD har bursdag!

EMD-bygningen i Strasbourg
EMD-bygningen i Strasbourg

Den europeiske menneskerettighetsdomstolen ble etablert 21.januar 1959 og fyller i dag hele 63 år. I 63 år har enkeltpersoner hatt mulighet til å klage inn stater for brudd på Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen (EMK). Konvensjonen har til hensikt å beskytte europeiske borgeres menneskerettigheter og grunnleggende friheter som blant annet retten til liv, vern mot tortur, vern av privatlivet og sikring av religions- og ytringsfriheten. Fra etableringen i 1959 og frem til i dag har EMD avsagt over 23 000 dommer.

Alle stater som er medlem av Europarådet har ratifisert EMK, og kan benytte seg av EMDs individuelle klagerett. Nesten samtlige stater i Europa er medlem i Europarådet. EMD er altså med på å sikre menneskerettigheter for hele 820 millioner innbyggere i Europa. Det at også enkeltpersoner har adgang til å klage inn stater for brudd på domstolen var ved etableringen en nyskapning innen folkeretten.

Årlig mottar domstolen med sete i Strasbourg omkring 100 klagesaker rettet mot Norge, mange av disse avvises. Totalt har domstolen avsagt dom i 62 saker mot Norge. I 38 av disse er det konstatert brudd på konvensjonen. Den aller første norske individklagen kom i 1963. Klageren var en norsk tannlege utdannet i Tyskland, som ble pålagt sivil tjenesteplikt som distriktstannlege i Nord-Norge. Tannlegen mente loven som påla han dette var i strid med konvensjonens forbud mot tvangsarbeid, krenket hans familieliv og hans foreningsfrihet. Domstolen ga ikke klageren medhold i saken.

De siste årene er det barnevernssaker som har utgjort de aller fleste sakene mot Norge. Du har kanskje fått med deg medias oppslag om at barnevernet er dømt for brudd på menneskerettighetene? Felles for sakene er at de omhandler tvangstiltak barnevernet har gjort grunnet mangler ved foreldrenes omsorgsevne. Spørsmålene har knyttet seg til blant annet tvangsadopsjon, begrensning i samvær og fosterhjemsplassering. I flere av sakene har Norge blitt dømt.

Kommer domstolen frem til at det er handlet i strid med konvensjonen, skal den etter omstendighetene tilkjenne den krenkede en rimelig økonomisk kompensasjon eller erstatning. Den europeiske menneskerettsdomstolen er Europarådets fremste og Europas viktigste menneskerettighetsorgan. I lys av at domstolen har tatt stilling til rundt en million klager totalt, må opprettelsen av den anses å ha vært en suksess.

Våre seneste artikler om EMD: