Ratifikasjon av endringer i vedtektene til Den internasjonale straffedomstolen (ICC) om aggresjonsforbrytelsen

NIM har levert høringsuttalelse om regjeringens forslag om å ta inn aggresjonsforbrytelsen i straffelovens kapittel 16. Aggresjonsforbrytelsen kom inn i statuttene til den internasjonale straffedomstolen (ICC) i 2010 gjennom det såkalte Kampalatillegget, og det foreslås nå at Norge skal ratifisere dette tillegget. NIM stiller seg positiv til forslaget, og har enkelte innspill.

Til: Utenriksdepartementet
NIM-H-2025-039

Sannhetssøken og selvkritikk

Kronikk av Anine Kierulf, førsteamanuensis UIO, spesialrådgiver NIM. Opprinnelig publisert i Dagens Næringsliv 21. oktober 2023. Selv når vi tror vi har rett, viser det seg ofte at vi tar feil. Krigens første offer er sannheten. Vi hørte det da Russland angrep Ukraina i fjor. Vi blir minnet om det nå, når vi nås av […]

Innspill til Forsvarsdepartementet om NOU 2023:14 Forsvarskommisjonen av 2021 – Forsvar for fred og frihet

Forsvarskommisjonens utredning (NOU 2023 :14) berører ikke menneskerettigheter direkte, men flere av premissene i kommisjonens anbefalinger berører likevel problemstillinger omkring menneskerettigheter og internasjonal humanitær rett. NIM har knyttet noen kommentarer til bl.a. hvilke regler som gjelder i væpnet konflikt, hva som kan utgjøre militære mål, hvilken betydning krigens regler vil ha for sivil innsats og sivil infrastruktur i en væpnet konflikt, samt at krigføringsreglene Norge er bundet av gjelder ved bruk av kunstig intelligens i våpensystemer. NIM anbefaler at det menneskerettslige perspektivet får plass i en gjennomgang av nasjonalt lovverk.

Til: Forsvarsdepartementet
NIM-H-2023-029

Europarådets fjerde toppmøte i Reykjavík

Den 16. og 17. mai avholdt Europarådet sitt fjerde toppmøte på Island. Toppmøtet resulterte i en felles erklæring, der medlemslandene både står samlet mot Russlands krig i Ukraina og i tillegg etablerer klare prioriteringer og retningen for Europarådets videre arbeid.

Omriss av Russland på gradert bakgrunn

Russland og Den europeiske menneskerettsdomstolen

15. mars 2022 ble Russland ekskludert fra Europarådet grunnet krigen i Ukraina. Russland meddelte samme dag at de ville trekke seg fra Europarådet og EMD. Det har vært usikkert hva dette vil bety for pågående saker i EMD.

Stilisert kart over Ukraina i blått og gult på en rød bakgrunn

Ukraina-krisen – hva gjøres internasjonalt?

Russlands invasjon av Ukraina har allerede ført til omfattende tap av sivile liv. FN melder om 136 sivile dødsfall siden invasjonen startet, av disse 13 barn, men situasjonen er uoversiktlig, og det er trolig store mørketall.

Council of Europe

Russland suspendert fra Europarådet

I møte den 25. februar besluttet Europarådets ministerkomité med umiddelbar virkning å suspendere Russlands representasjonsrett på grunn av angrepet på Ukraina.