2023: Et jubileumsår på menneskerettighetsfeltet

Fargerik konfetti og serpentiner på beige bakgrunn.

I 2023 kan vi feire mange viktige milepæler for styrking av menneskerettighetene. Markeringen av disse bør bidra til å sette menneskerettigheter høyt på agendaen både i Norge og verden over.

Verdenskonferansen om menneskerettigheter

I dag er det 30 år siden Verdenskonferansen om menneskerettigheter åpnet i Wien. Blant anbefalingene fra konferansen var opprettelse av en stilling som høykommissær for menneskerettigheter, noe FNs generalforsamling vedtok senere samme år. Andre anbefalinger fra konferansen som har gitt konkrete resultater var å utarbeide en erklæring om urfolks rettigheter og å opprette et permanent forum for urfolksspørsmål. Etter anbefaling fra konferansen, vedtok FNs generalforsamling allerede høsten 1993 en erklæring om vold mot kvinner. Videre ble det slått fast av konferansen at menneskerettighetene er universelle og utgjør en udelelig helhet, etter at noen stater hadde forsøkt å så tvil om dette forut for konferansen.

FN-erklæringen om menneskerettighetsforsvarere

I 2023 markerer vi også at det er 25 år siden FN-erklæringen om menneskerettighetsforsvarere ble vedtatt. Etter at erklæringen ble vedtatt, er det opprettet en spesialrapportør for menneskerettighetsforsvarere som skal fremme gjennomføringen av erklæringen og gi anbefalinger til statene.

I 2020 skrev NIM en rapport om menneskerettighetsforsvarere i Norge. Les rapporten her:

Verdenserklæringen om menneskerettigheter

Jubileet som antas å få størst oppmerksomhet i 2023 er 75-årsdagen til Verdenserklæringen om menneskerettigheter. Erklæringen ble vedtatt i 1948, og er selve grunndokumentet i det internasjonale arbeidet for menneskerettigheter, og gir uttrykk for et felles mål for alle folk og nasjoner. Selv om den ikke er rettslig bindende, er de aller fleste bestemmelsene i erklæringen senere blitt bindende gjennom FNs menneskerettighetskonvensjoner. 75-årsdagen blir markert med en høynivåkonferanse i Gèneve 11. og 12. desember, hvor FNs høykommissær for menneskerettigheter inviterer til debatt om hvordan erklæringen kan møte nåtidens og fremtidige utfordringer og behov.

Les vår direktør Adele Matheson Mestads tale da erklæringen fylte 70 år her.

Paris-prinsippene

I 2023 markerer vi også at det er 30 år siden FNs generalforsamling godkjente Paris-prinsippene om status for nasjonale menneskerettighetsinstitusjoner, ofte omtalt som NHRIer. Vi har nå et aktivt globalt nettverk av nasjonale menneskerettighetsinstitusjoner (GANHRI), samt regionale nettverk for NHRIer. GANHRI skal arrangere en internasjonal konferanse i København i høst hvor temaet er NHRIers rolle i å bekjempe tortur og inhuman og nedverdigende behandling. Det europeiske nettverket for nasjonale menneskerettighetsinstitusjoner (ENNHRI), har 10-årsjubileum i år og spiller en viktig rolle i å bistå medlemmene, samt å være en møteplass for å drøfte faglige spørsmål og utfordringer.

Les mer om Paris-prinsippene på FNs nettsider her.