Vindmøller i vinterlandskap.

Avtale inngått med reineierne på Sør-Fosen

Partene er kommet til enighet i meklingen mellom Sør-Fosen sitje og vindkraftutbygger. For reineierne på Nord-Fosen er situasjonen fortsatt ikke løst, og det haster å få en avslutning på menneskerettighetsbruddet.

Ryggen til perosn med hatt i solnedgang.

Bachtalo djes sale rom! Gratulerer med dagen, rom!

I dag feirer vi Den internasjonale romdagen og denne folkegruppens kultur, språk og tradisjoner. Rom er en av Norges fem nasjonale minoriteter og har derfor et særskilt vern etter menneskerettighetene, som blant annet beskytter mot diskriminering og verner kulturelle og språklige rettigheter.

Vindmøller i vinterlandskap.

Hva betyr menneskerettslig reparasjonsplikt?

I kjølvannet av Høyesteretts avgjørelse i Fosen-saken er det kommet mange synspunkter på hva følgene av dommen bør bli. Dette er et komplisert spørsmål der de internasjonale reglene gir enkelte overordnede føringer. Les mer her.

Evaluering: NIM leverer

Norges institusjon for menneskerettigheter (NIM) oppfyller mandatet sitt, det er hovedkonklusjonen i en evaluering som nylig ble behandlet i Stortinget.

Den internasjonale dagen mot homofobi, transfobi og bifobi

Visste du at 17. mai, i tillegg til å vere Noregs grunnlovsdag, også er den internasjonale dagen mot homofobi, transfobi og bifobi? Sidan 2005 har ein markert dagen ved å rette merksemd mot og fremje fokus på lesbiske, homofile, bifile og transpersonar (lhbt-personar) sine rettar og situasjon verda rundt.

Fem råd for å ivareta barn og unges rett til å bli hørt under koronapandemien

I april 2020 arrangerte NIM og Redd Barna et webinar om barn og unges deltakelse under koronapandemien. Webinaret kan sees i opptak her: Barnekonvensjonen gir barn og unge rett til å uttrykke sine meninger og bli hørt i alle forhold som berører dem. Denne rettigheten gjelder også under krisesituasjoner. Tiltakene for å begrense spredningen av […]

Vold og overgrep under pandemien

Da samfunnet stengte ned for snart ett år siden var bekymringen stor for at det ville lede til en økning i vold og overgrep i nære relasjoner. Nå begynner tallene fra nedstengningen å komme.